Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

V Ljubljano prihaja EBC kongres!

V Ljubljani se bo od 14. do 18. maja odvijal eden največjih strokovnih dogodkov na področju svetovnega pivovarstva, ki bo potekal že 36. leto in bo tudi tokrat ponujal zelo zanimiv program za vse vpletene v industrijo – EBC kongres. Ta je za Slovenijo zagotovo izjemno pomemben dogodek in priča o tem, kako pomembna industrija je pivovarstvo tudi pri nas.

Delavnica “Zgodba o slovenskem pivu in hmelju”

755-x-318-2

V sklopu omenjenega pivovarskega kongresa bo potekala tudi posebna 3-urna delavnica, ki pa je namenjena vsem ljubiteljem piva in širši zainteresirani javnosti. Kot že samo ime delavnice namiguje, bo ta seveda potekala s fokusom na slovensko pivovarsko sceno in z akterji, ki so močno integrirani v dogajanje na različnih področjih pivovarske industrije.

Z veseljem se je vabilu k sodelovanju na delavnici odzvala tudi naša ekipa, ki bo v prestižni družbi soustvarjala program. Več o programu spodaj.

Kje in kdaj? Klub Cankarjevega doma, 16. maj 2017, od 17h – 20h

Vstopnice? Na blagajni Cankarjevega doma. Cena 10 evrov vključuje tudi darilo in degustacijo piva.

Več informacij na tej povezavi.

Program delavnice

Zakaj je slovenski hmelj svetovno poznan? (Dr. Andreja Čerenak, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Slovenija)

V Sloveniji je kar 99 % nasadov je posajenih z lastnimi sortami. Po površinah zaseda Slovenija 6. mesto na svetu. Poleg tradicionalnih sort s fino hmeljsko aromo, smo v Sloveniji nedavno vpisali 3 sorte z dišavno aromo, ki dajejo pivu sadno-cvetlični karakter, kar je trend piv močnejšega okusa.

Dr. Andreja Čerenak je vodja raziskovalne skupine za rastline, tla in okolje in vodilni avtor 7 sort hmelja ter vodja raziskovalne skupine na IHPS.

Različni načini uporabe hmelja v proizvodnji piva (Dr. Iztok Jože Košir, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Slovenija)

Vsaka sorta hmelja ima karakteristično sestavo grenčičnih snovi in eteričnih olj. Poznavanje značilnosti posameznih sort hmelja in njihove pivovarske vrednosti nam daje možnosti kreiranja piv široke palete okusov in arom.

Dr. Iztok Jože Košir je vodja oddelka za agrokemijo in pivovarstvo na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Je soavtor petih novih sort hmelja in številnih znanstvenih člankov, objavljenih v mednarodnih revijah.

Tradicija vs trendi, pogled največjega slovenskega pivovarja (Jernej Smolnikar, glavni tehnolog, Pivovarna Laško Union, Slovenija)

Pivovarni Laško in Union sta pionirja na področju pivovarstva v Sloveniji. Uspešno združujeta proizvodnjo tradicionalnih lager piv in se prilagajata trendom svetovne pivovarske scene.

Jernej Smolnikar je glavni tehnolog v Pivovarni Laško Union. Skrbi za nadzor proizvodnje piva in tehnoloških postopkov, testov, ki vključujejo izboljšanje kakovosti piva, vedno več pa z razvojem novih vrst piva in inovacij na področju pivovarstva.

Sprehod skozi slovenske pivovarne, piva in trende (Andrej Colarič in Davor Mišmaš, strokovnjaka za pivo, Pivopis.si)

V Sloveniji po letu 2008 beležimo izjemno širitev v pivovarstvu, ki ga lahko ocenimo z novo dobo pivovarstva. V svetu so znane štiri glavne pivovarske šole, ki jim sledijo tudi naši pivovarski predstavniki ter tako predstavljajo aktualne trende na tem področju.

Andrej Colarič je ustanovitelj portala Pivopis.si. V širši regiji je edini nosilec certifikata Cicerone, enega najprestižnejših nazivov za poznavalce piva na svetu. Davor Mišmaš je eden najboljših domačih pivovarjev, ki je za svoje pivo prejel številne nagrade.

DSC_7629

Pivo in zdravje – zmerno uživanje piva kot del zdravega načina življenja (Dr. Lovro Stanovnik, profesor farmakologije v pokoju)

Pitje piva v zmernih količinah lahko pozitivno vpliva na pričakovano življenjsko dobo. Vir: Knjiga “Pivo in zdravje – Zmerno uživanje piva kot del zdravega načina življenja.”

Dr. Lovro Stanovnik je diplomant Medicinske fakultete v Ljubljani, leta 1985 je doktoral s temo “Prispevek k poznavanju vloge histamina pri eksokrini sekreciji”. Celotno delovno kariero je bil zaposlen na Inštitutu za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo, Medicinske fakultete v Ljubljani.

Profili okusov v slovenskih hmeljih in najboljše senzorične prakse (Dr. Boris Gadzov, FlavorActiV Limited, Velika Britanija)

Pivski okusi niso statični, se nenehno spreminjajo, spremembe pa zahtevajo senzorično analizo na vsaki stopnji. Dobro poznavanje in razumevanje različnih sort hmelja in edinstvenost profilov okusa, je lahko koristno za vse pivovarne, poklicne sodnike ali someljeje piva.

Dr. Boris Gadzov je direktor podjetja FlavorActiV od leta 2009. Obiskal je več kot 200 pivovarn na svetu.

 

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!