Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Stout za hladnejše dni

Ker se zima neizprosno bliža, je dobro imeti na zalogi kakšen zvarek, ki v mrzlih večerih, poleg kamina, prijetno pogreje. Sweet stout spada v kategorijo temnih ale piv, za razliko od nam dobro znanega Guinnessa, je le ta precej bolj sladek, ima pa tudi višjo alkoholno stopno

Način: Allgrain
Stil: Stout

Specifikacije:

  • Količina: 30l
  • OG: 1.060
  • FG: 1.015
  • IBU: 34
  • ABV: 6%
  • SRM: 40
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 6.5 kg Pale ale
  • 0.7 kg Roasted barley
  • 0.3 kg Cara 50
  • 0.2 kg Ječmenovih kosmičev
  • 0.1 kg Chocolate
  • 50g Aurora
  • Fermentis Safale S-04
  • 3.5g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Slad najprej ustrezno zmeljemo in drozgamo na 69°C za 90min. Na 60 min dodamo ves hmelj. Fermentiramo vsaj 3 tedne. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici vsaj 2 tedna.

* Ker gre za močnejše pivo, bo dolgotrajnejše staranje oplemenitilo določene okuse in arome. Hmelj lahko uporabimo kakšen drug, pogoj je da je grenčični in aromatično dokaj nevtralen, npr: Northen brewer, bobek…

 

20150709_205541

One Comment

  • Matjaž pravi:

    Pozdravljeni
    Rad bi zvaril imperial stout.Bi mogoče objavili kakšen recept za ta zvarek.Bi vam bil zelo hvaležen.

    L.p Matjaž

Komentiraj to Matjaž Prekliči

Your email address will not be published.