Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Slovenski Lambik

Dokaj kislo, divje fermentirano belgijsko pšenično pivo, kjer kislost nadomesti hmeljno grenkobo. Pivo zori res izjemno dolgo časa, včasih tudi več let. Drugi izziv pa je turbid mash, ki je zgodba zase.

Več o kislih pivih si preberite tukaj.

Takole izgleda površina piva Lambik piva

Takole izgleda površina piva Lambik piva

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Lambic

Zahtevnost varjenja: 5/5

Specifikacije:

  • Količina: 19l
  • OG: 1.051
  • FG: 1.005
  • IBU: 5
  • ABV: 6.3%
  • SRM: 4
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 3.6 kg Pilsner
  • 1.0 kg neslajene pšenice
  • 0.4kg Abbey
  • 10g Savinjski Bobek
  • 6g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

  1. Drozgamo 60 minut na 66°C
  2. Po možnosti dvignemo temperaturo drozganja na 74°C
  3. Precedimo slad in ga po možnosti spiramo
  4. TUKAJ STVARI POSTANEJO ZANIMIVE
  5. Lonec pustimo odkrit in ga postavimo da se skozi noč ohladi na svežem zraku
  6. Zjutraj pretočimo v fermentor in dodamo kvasne usedline

Fermentiramo 8 do 24 mesecov 20°C.  Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 6 mesecov na sobni temperaturi.

Usedline iz steklenic skrbno nabirajte iz komercialnih različic stila Lambik, zadostovati bi moralo usedlina petih steklenic, usedline lahko dodajate tudi med fermentacijo za bolj poln in zaokrožen okus.

Če želite delati res še bolj avtentičen Lambik, se boste morali poslužiti posebne drozgalne metode, ki se imenuje;

Turbid mash

Turbid mash je zaradi svojih razlogov precej podoben dekokciji, glavna razlika je, da ustvarje nefermentabilne sladkorje in zelo motno pivino, skoraj barve mleka. In zakaj bi počeli takšne bedarije? Metoda se predvsem uporablja za varjenje tradicionalnih belgijskih kislih piv. Metoda je precej zakomplicirana in zahtevna, zato priporočamo uporabo v raziskovalne namene (govorjeno iz izkušenj).

Slad in vodo se vmeša v razmerju skoraj 1:1, tako da je drozga izredno gosta. Nato se periodično odvzema malo sladice in dodaja vroče vode, sladico se zavre in pusti na strani. Postopek se ponovi štirikrat, tradicionalno lahko traja tudi 48h.

Več o tem si preberite tukaj.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!