Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

SEjZONa, Saison

,

Saison v prevodu pomeni točno to na kar pomislimo, sezona. Ime izhaja iz sezonske pijače, ki so jo pili wallonski kmetje. Kmetje so varili pivo zgodaj spomladi oz. pozno pozimi in nato zakopali steklenice, da so zorele. Pijačo pa so pili predvsem poleti za žejo. V svojih časih je bil tudi alkoholni odstotek bistveno nižji, okrog 3%, ampak ta se je skozi čas spremenil. Spremenila pa se ni visoka karbonizacija in čudovita aroma, ki veje nekje med začimbami in zrelim sadjem.

Pivo je enostavno za zvariti, potrebujemo le nekaj nestandardnih sestavin in malce več potrpljenja, zorjenje piva pa se vsekakor izplača!

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Saison

Specifikacije:

  • Količina: 25l
  • OG: 1.057
  • FG: 1.010
  • IBU: 27
  • ABV: 6.2%
  • SRM: 7
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 4.4 kg Pilsner
  • 0.6 kg Wheat
  • 0.2 kg SpecialB
  • 0.5 kg Medu ali sladkorja
  • 40g Cascade
  • 40g Bobek
  • 15g Northern Brewer
  • Wyeast 3711 ali Mangrove Jack’s French Saison M29
  • 5g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Ves slad drozgamo na 64°C za 80min.

Pivino zavremo in

  • na 60 min dodamo ves Northen brewer, 10g Cascade-a in 10g Bobka,
  • na 10 minut dodamo 10g Bobka in 10g Cascade-a
  • na 0 minut dodamo 20g Bobka in 20g Cascade-a.

Fermentiramo 2 tedna. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 meseca.

Če uporabimo sladkor, ga dodamo 10 minut pred koncem vretja. V kolikor pa uporabimo med, ga dodamo po 8 dneh fermentacije, med moramo obvezno pasterizirati, to naredimo tako, da ga postavimo v pečico za 2h na 75 stopinj C.

5 komentarjev

Komentiraj to Davor Mismas Prekliči

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!