Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Sahti – Brinovo pivo

Zgodovinsko  in tradicionalno skandinavsko, posebaj pa Finsko pivo, ki je varjen z brinovimi jagodami, ki mu dajejo unikaten in prijeten karakter. Poleg klasičnega pivovarskega kvasa se v receptu uporabi tudi pekovski kvas, za dodatno poseben karakter piva.

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Sahti

Specifikacije:

  • Količina: 22l
  • OG: 1.067
  • FG: 1.017
  • IBU: 17
  • ABV: 6.6%
  • SRM: 9
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 15g Magnum
  • Safbrew WB-06 in Kvas za peko (četrtina kocke)
  • 6g/l Sladkorja za stekleničenje
  • 90g posušenih brinovih jagod

Postopek:

  1. Pred drozganjem na 66°C namočimo 30g brinja v vodo za 5 minut, nato brinje odstranimo
  2. Drozgamo 60 minut
  3. Po možnosti dvignemo temperaturo drozganja na 74°C
  4. Precedimo slad in ga po možnosti spiramo
  5. Zavremo do vrelišča in dodamo ves hmelj in 30g brinja
  6. Kuhamo samo 30  minut
  7. Na 15 minut kuhe dodamo 30g brinja

Fermentiramo 2 tedna na 20°C  Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 tedna na sobni temperaturi. Po želji lahko po fermentacijo dodamo še dodatnih 30g brinjovih jagod, ki smo jih namočili za 3 dni v vodki, če želimo še dodatno povdariti okus brinovih jagod.

Komentiraj

Your email address will not be published.