Angleški ale je velikokrat zasenčen zaradi trenutno pravladujočih ameriških hmeljev. Škoda, saj so angleška piva tipa bitter izredno prijetno pitna, kljub kljub temu pa nam postrežejo z okusem, ki ni naporen in težak. In točno tako je tudi z našim receptom. Je nevtralen, piten in pusti prijetno grenčico v ustih.
Način: BIAB in Allgrain
Stil: Extra Special/Strong Bitter
Specifikacije:
- Količina: 25l
- OG: 1.058
- FG: 1.012
- IBU: 30
- ABV: 5.5%
- SRM: 8
- Učinkovitost drozganja 75%
- 5.0 kg Pale ale
- 0.25 kg Cara 50 ali 120
- 0.25 kg Cara Munich
- 0.5 kg sladkorja
- 20g Northen brewer
- 80g Bobek
- Safale S-04
- 5g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Ves slad drozgamo na 68°C za 90min.
Na 60 min dodamo ves Northern brewer in 20g Bobka, na 15 minut dodamo 30g Bobka in sladkor, na 0 minut dodamo 30g Bobka.
Fermentiramo 2 tedna na 22°C. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 tedna na sobni temperaturi.
Opomba: S sladkorjem stanjšamo telo in tako ustvarimo bolj avtentičen zvarek.
zanima me, ali lahko uporabim kateri drugi slad namesto Cara Munich?
Lahko ga zamenjaš od katerih od svetlejših karamelnih sladov.