Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Rauchbier / Dimljeno

Praženost je tista lastnost, ki ta stil loči od sorodnega Märzena. Polna, pražena aroma in okus, zadržana grenkoba ter gladko telo soustvarjajo ta eleganten stil piva.

Tehnične lastnosti

Rauchbier

Organoleptika

V aromi pobudo takoj prevzame dimljen slad, katerega intenziteta se razlikuje od pivovarne do pivovarne. Tako lahko v stilu zaznate dim, les ali celo aromo pražene slanine. Hmelja praktično ne vonjamo. Telo mora biti čisto, na vrhu pa se ponavadi bohoti polna, kremna glava. Barva piva zavzema vrednosti od jantarno-bakrene do temno rjave. V okusu ta praženost ni več tako dominantna, saj je moč okusiti tudi ostale okuse sladu. Lahko pričakujete okus praženosti ter sladkobe, v izvedenkah z izredno močno dimljeno aromo pa tudi okus pražene slanine. Zaključek požirka je pol suh do suh, šele tu pa zaznamo tudi rahlo grenkobo hmelja. Karbonizacija je srednja do srednje visoka.

Dim v pivu? Zakaj pa ne.

Komentar

Nekatere pivovarne pridelujejo svoj lasten dimljen slad, zato nikoli ne veste, kaj točno vas bo pozdravilo ob odprtju steklenice tega posebnega stila.