Močno, sadno, pšenično pivo, ki združuje najboljše kar ponuja slad in kvas v svetu pšeničnih piv. Sladna osnova dopušča veliko prostora, kar se kaže v širokem barvnem razponu.
Način: BIAB, Allgrain
Stil: Pšenični Bock, Weizenbock
Specifikacije:
- Količina: 20l
- OG: 1.080
- FG: 1.021
- IBU: 22
- ABV: 7.8%
- SRM: 8
- Učinkovitost drozganja 75%
- 3.2 kg Pšenični slad
- 1.5 kg Pilsner
- 2 kg Vienna ali munich
- 0.2 kg Cara 20, 50 ali 120 (ni obvezno)
- 28g Bobek
- Mangrove Jack’s M20 Bavarian Wheat Yeast ali
- Wyeast, 3068 ali
- White Labs WLP300
- 10g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Ves slad drozgamo na 66°C za 90min, za alternativen in avtohtoni način drozganja glej spodaj, dekokcija.
Na 60 min dodamo ves hmelj.
Fermentiramo 4 tedne pri 20°C. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici vsaj 2 meseca.
Dekokcija:
Nemška metoda, ki pomeni večstopenjsko drozganje. Pivo, ki se ga vari z dekokcijo je ponavadi temnejše barve kot izračuna pivovarski program, je bolj polno sladen in kompleksnejši, kot če ne bi bil varjen z dekokcijo.
Poenostavljen postopek:
- Slad se vmeša pri 37°C in pusti namakati za 30 minut
- Eno tretjino drozge z sladom se odvzame in se jo pretoči v ločen lonec. Vsebino se segreje na 65°C in pusti za 15 minut
- Odvzeto drozgo se zavre in na vrelišču kuha vsaj 15 minut
- Odvzeto drozgo se nato vlije v osnovno posodo za drozganje, kjer se temperatura dvigne na približno 52°C
- Postopek (odvzemanje tretine in segrevanje ter vretje) se ponovi še dvakrat
- Nato se zaključi drozganje in filtrira, spira in kuha normalno
Komentiraj