Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivo in sadje

Čeprav piva z sadjem spadajo med klasična in zgodovinska piva, so mnogim nepoznana. Tudi na slovenskih policah lahko najdemo kar nekaj tujih izvedb, ki kažejo super kvaliteto. Kot dve najbolj znani imeni se pojavljata Kriek (pivo z višnjami), in Framboise (pivo z malinami), ki izvirata iz Belgije.

Sprva bi zlahka mislili, da so ta piva sladka in tržno usmerjena nežnejšemu spolu, v resnici pa to ne drži. Ker ne govorimo o specifičnem stilu, ampak bolj o sestavini, ki se jo lahko doda v skorajda vsak stil piva. Naj bo to zelo karbonizarano suho pivo z malinami, močna IPA z eksotičnem sadjem, kot je mango ali pa porter s slivami za perfekten požirek ob čokoladni sladici.

Za domačega pivovarja je varjenje sadnega piva bistveno težji zalogaj, kot bi si sprva mislili. Razlog je preprost. Obstaja velika možnost, da nam ne bo uspelo. V kolikor pa sledite določenim zakonitostim pa bo vaš trud zagotovo bogato poplačan! Predlagamo, da za osnovo vzamete naš recept za Saison. Po fermentaciji ga pretočite v drug fermentor, dodate 1kg sadja na 4-5l piva in pustite, da fermentira 2 tedna. Nato normalno stekleničite in zorite v steklenicah.

pivopis-sadno-pivo

Sadje zelo primerno za pivo

  • Višnje; klasično sadje za pivo, najbolj primerne so zrele, dodajo prijetno in nežno aromo
  • Maline; čudovita kombinacija, pusti močan in dolgotrajen okus
  • Marelice; veliko bolj primerne kot breskve
  • Borovnice; tudi dobra kombinacija, čeprav ostane v pivu bolj blag okus
  • Limone in drugi agrumi; kombinacija pri kateri je potrebno paziti pri razmerju

Sadje, ki ni najbolj primerno za pivo

  • Jagode; slaba izbira ker okus hitro zbledi in izgine
  • Breskve; okus hitro izgine
  • Jabolka, Hruške; v pivu pusti blag in astringenten okus, raje naredite cider ali perry (jabolčno oz. hruškovo “vino”)

Splošni napotki za pripravo piva z sadjem

  • Oksidacija; zaradi večkratnega pretakanja morate biti izredno previdni s stikom zraka, ki se ga morate seveda izogibati
  • Čistoča; sadje čim bolj operite, po možnosti še zamrznite, da se znebite mikrobov
  • Spodletela fermentacija; če vam pivo začne ponovno fermentirati in se na njemu pojavijo čudne plesni oz znaki fermentacije (glej sliko spodaj), priporočamo, da pivo preizkusite, če ima prijeten okus (lahko je malce kisel) pivo pretočite in pustite dobršen del v prejšnem fermentorju (recimo 4cm tekočine)
  • Karbonizacija; priporočamo da dodate cca 20% več sladkorja za karbonizacijo kot sicer, s tem boste dodatno poudarili okus in aromo sadja
  • Zorjenje; ponavadi pivo s sadjem potrebuje vsaj 2 meseca zorjenja v steklenici

Divji kvas

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!