Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Nesramežljivi bledec, Pale Ale

Način: BIAB
Stil: Pale Ale
Predlagano ime: Nesramežljivi bledec

Recept je namenjen začetnikom in zato je precej podrobnosti in navodil.

Za prvi recept bomo vzeli nekaj relativno enostavnega s prijetno hmeljno aromo – bledi ale ali tako imenovani pale ale. Uporabili bomo dva slada, kvas zgornjega vrenja in tri hmelje za zmagovalno kombinacijo. Hmelj za grenčico iz Nemčije, za aromo nepogrešljivi Ameriški Cascade, celoto pa bomo zaokrožili s Slovenskim Bobkom.

Tehnični podatki:
OG: 1.054 – Original gravity – Začetna specifična gostota,
FG: 1.010 – Final gravity – Končna specifična gostota,
IBU: 31 – International bitterness units – Mednarodna merska enota za grenkobo,
SRM: 8 – Standard Reference Method – Osnovna enota za merjenje barve končnega piva,
ABV: 5,7 % – Alcohol by volume – vsebina alkohola glede na vsebino.

To so tehnične lastnosti piva in so med drugim izredno pomembne za določanje stila zvarka.
Izdelali bomo 20l piva. Lastnosti so izračunane glede na 65% efektivnosti (sposobnost izkoristka pri drozganju).

Sestavine:
Pale ale slad 4.5 kg – Osnovni slad za ale piva
Munich malt slad 0.8kg – Lažje pražen karamelni slad s prijetno sladno aromo

Northen Brewer hmelj 25g – Klasični Nemški hmelj za grenkobo
Cascade hmelj 30g – Čudovit Ameriški hmelj z pikantno aromo po citratih
Savinjski Bobek 30g – Precej zaokrožen Slovenski hmelj z aromo po cvetlicah, iglavcih in citrusih

Fermentis safALE US-05 – 1 zavoj – Kvas v prahu, namenjen za ameriške stile piva,
130g dekstroze ali navadnega sladkorja – Karbonizacijski sladkor

Postopek:
1. Segreli bomo 20l vode na 74 stopinj C,
2. Vstavili vrečo in dodali zmleti slad, počasi dodajamo in veliko mešamo, da ne nastajajo grudice,
3. Izmerimo temperaturo in jo eventualno popravimo na 66 stopinj C (z vrelo ali mrzlo vodo),
4. Pustimo 75 minut počivati, prižgemo plin na minimalno ali pokrijemo z odejo,
5. Vrečko dvignemo, ožamemo in postavimo nad lonec s pomočjo, recimo dveh kuhalnic,
6. Manjka nam cca 7l vode (toliko jo navzame slad + nekaj jo bo izhlapelo med kuhanjem), lahko jo dodamo direktno ali pa prelivamo slad s toplo vodo,
7. Vrečo odstavimo in sladico zavremo,
8. Ko zavre dodamo 25g Northen brewer hmelja, pazimo da nam pivina ne skipi, zmanjšamo plin ali malo razmešamo peno, to je minuta 60, sedaj se čas odšteva
9. Na 15 minut dodamo 5g Cascade in Bobek hmelja
10. Na 5 minut dodamo 10g Cascade in Bobek hmelja
11. Na koncu kuhanja, na 0 minut, tik pred hlajenjem dodamo 15g Cascade in Bobek hmelja
12. Pivino ohladimo v hladni kopeli z ledom ali na kakšen drug način, mešamo na nekaj minut,
13. Med hlajenjem pripravimo kvas, zmešamo ga z 2dl prevrete mlačne vode (ne več kot 35 stopinj C) in po 20 minutah kvasno zmes premešamo,
14. Ko se pivina ohladi na cca 22 stopinj C jo pretočimo v fermentator
15. Dodamo kvas in fermetator dobro pretresemo, da s tem dodamo kisik
16. V fermentatorju pustimo najmanj 14 dni v prostoru z 20 stopinj C ,
17. Dodamo karbonizacijski sladkor in stekleničimo.

9 komentarjev

Komentiraj

Your email address will not be published.