Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Mosaic #PivoVar, pale ale

Recept za pivo je nastalo, da bi bolje spoznali hmelj Mosaic.  Mosaic je relativno neznan hmelj, za kar ni nobenega konkretnega razloga, ravno nasprotno, hmelj je čudovit če se želimo oddaljiti od klasičnih ameriških zvarkov ki dajo veliko na citruse. Mosaic nam bo postregel s veliko tropskimi sadeži, asociera na zrel ananas in mango, je pa tudi malce zeliščen in tudi kakšno borovnico bi lahko asocierali z vonjem. Čeprav je pivo hmeljno naravnano telesa ne manjka. V kolikor imate možnost uporabite tekoči kvas, ki pivo izredno lepo zbistri in ustvari nevtralen okus brez nepotrebnih estrov ali drugih dodatnih okusov.

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Pale ale

Specifikacije:

  • Količina: 20l
  • OG: 1.048
  • FG: 1.007
  • IBU: 37
  • ABV: 5.3%
  • SRM: 6
  • Učinkovitost drozganja 65%

Sestavine:

  • 4 kg Pale ale
  • 0.5 kg Vienna ali Munich
  • 0.4 kg Cara 20 ali 30
  • 10g Bobek
  • 100g Mosaic
  • Safale US-05 ali Wyeast 1056
  • 6g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Ves slad drozgamo na 66°C za 90min.
Na 60 min dodamo 10g Bobka, na 15 minut dodamo 20g Mosaica, na 8 minut dodamo 40g Mosaica na 0 minut dodamo 40g Mosaica.

Fermentiramo 2 tedna na 22°C za Safale US-05 in na 18°C za Wyeast 1056. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 tedna na sobni temperaturi

Komentiraj

Your email address will not be published.