Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kombiniranje hrane in piva

“Danes bodo za kosilo ribe, potrebujemo belo vino. Jutri pa se lotimo govejih zrezkov, nujno moramo pripraviti buteljko cabernet sauvignona.” Zveni znano? Seveda, glede na to, da je vino globoko zakoreninjeno v našo kulinarično kulturo, so večini ljudi jasna vsaj osnovna pravila.  Kaj pa pivo?

Do nedavnega je pri nas pivo veljalo kot pijača, ki prija le po večurnem sekanju drv na topel junijski dan. Ali pa nujen dodatek čipsu, da se ta lažje spusti po grlu, medtem ko gledamo finale lige prvakov. Glede na okrnjen izbor kvalitetnega piva v preteklosti, je to nekoliko razumljivo, a še vedno boleče krivično do te izjemne pijače, ki lahko tako veliko ponudi, če ji le damo priložnost.

pivopis hrana pivo

Intenzivnost okusov

V angleški literaturi mnogokrat zasledimo izraz “impact”. Torej vpliv, ki ga ima hrana ali pivo na naš okus oziroma zaznavo v ustih. Naš cilj je torej združiti pivo in hrano, ki imata podobno intenzivnost okusov. Lahkoten belgijski witbier (pšenično pivo) se bo krasno podal k nežni ribi, medtem ko bi jo angleški barleywine povsem zasenčil. Pečeno meso na žaru ima navadno rahlo zapečeno aromo in morda celo nekoliko sladkast karamelni okus, ki se lahko izjemno poda k porterju, v katerem najdemo podobne atribute.

Pri bolj delikatnih jedeh ponavadi posežemo po nekoliko manj grenkih pivih, pri močnejši ter bolj polni hrani pa si lahko privoščimo tudi bolj kompleksna in bogata piva. Preprost razlog za to je hmelj, ki ima zmožnost osvežiti naš okus in poskrbeti, da je naslednji grižljaj ravno tako zaželjen kot prejšnji.

Ustvarjanje harmonije ali kontrasta?

Pivo lahko vsebuje okuse in arome limone, trave, zelišč, kave, čokolade, karamele, kruha, banane, muškatnega oreščka, koriandra, … To seveda pomeni ogromno opcij in variacij.

Pripravljate testenine z zeliščnim pestom? Saison je eden izmed stilov piva, ki hitro pade na misel. Zanj so pogosto značilne nekoliko bolj zeliščno aromatične note, obenem pa je še vedno dovolj lahkotno pivo, ki se bo odlično podalo k testeninam.

Čokoladna torta? Nekoliko alkoholno močnejši in precej sladek imperial stout je stil, s katerim ne morete zgrešiti. Lahko pa se odločite za kontrast in tako pivo postrežete z vanilijevim sladoledom.

Kaj pa pekoča hrana? Vino se tu lahko kaj hitro poslovi, pivo pa si samozavestno popravi pričesko in se loti ustvarjanja prijetnih harmonij. Še ena izjemna lastnost, s katero se pivo lahko pohvali, je karbonizacija, ki deluje zelo blagodejno in razne “težke” okuse v ustih nekoliko resetira. Zopet smo pripravljeni na nov grižljaj. Kaj pa pekoča hrana? Tu obstajata dva pola ljudi. Prvi so navdušenci nad poudarjanjem pekočih okusov s pivi, ki so zelo močno hmeljena (IPA).  Drugi pa bolj prisegajo na blaženje pikantnosti z manj grenkimi pivi, pri katerih prevladuje slad (npr. bock).

Vaša miza, vaša pravila!

Vse našteto so seveda le preverjeni nasveti, ki v praksi izvrstno delujejo. Ameriško združenje pivovarjev je objavilo tudi preglednico osnovnih predlogov za kombiniranje hrane in piva, ki jo lahko najdete tukaj. Nihče pa vam ne bo gledal pod prste, če boste vse skupaj ignorirali in sami raziskovali, kaj najbolj ustreza vašemu okusu. Kot pravi znani pregovor, pomembna je pot, ne cilj.

Bi spoznavali pivo in hrano s prijatelji?

Ekipa Pivopis.si izvaja dogodke za zaključene družbe z degustacijo piv in hrane ter interaktivnim ter sproščenim pridobivanjem znanja na področju piva in hrane. Več tukaj.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!