Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kölsch / Kölsch

Čisto, sveže, delikatno uravnoteženo pivo s subtilnim sadnim karakterjem, za katerega so glavni krivec ale kvasovke. Umirjena sladnost v telesu z osvežujočom zaključkom, kjer je ravno ta svežina najpomembnejša in lahko izgine v procesu ležanja, zato najboljšo izkušnjo ponudi pitje mladega, svežega piva.

Tehnične lastnosti

Kölsch

Organoleptika

Arome so nežne, tako sladne kot tiste esterne, ki asocirajo na sadja kot so jabolka, češnje ali breskve, vendar pa ta lastnost ni prisotna v vseh primerih. Uporabljajo se tudi hmelji z zeliščnimi in cvetličnimi aromami, kar je opcijsko pri tem stilu. V vsakem primeru arome delujejo osvežilno. Telo bledo zlate barve je zelo čisto, nekatere komercialne verzije so še dodatno filtrirane, da dosežejo popolno čistost. Bela pena je nežna in ne preveč obstojna. Ob požirku zaznamo zaokroženo paleto številnih okusov, vse od sladu pa do hmelja. Grenkoba je srednja do srednje nizka, kar požirek naredi suh, vendar brez pretiranega pookusa. Srednje rahlo telo s srednjo stopnjo karbonizacije ob vseh okusih ter aromah poskrbi, da stil deluje osvežujoče.

Stil izvira iz kraja Köln na severu Nemčije, kjer so ga razvili ob koncu 19. stoletja kot konkurenco svetlim lagrom, ki so bili takrat v razmahu.

Komentar

Stil je zavarovan s konvencijo Kölsch, ki predpisuje, da stil lahko vari le okoli 20 pivovarn v bližnji okolici mesta Köln.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!