Verjetno najboljši predstavnik bogatih ter kompleksnih sladnih okusov. Pivo polnega telesa, ki z alkoholno stopnjo pogreje še najbolj utrjene pivce piva. Nadvse primeren stil za staranje.
Način: BIAB in Allgrain
Stil: Angleški Barleywine
Specifikacije:
- Količina: 12l
- OG: 1.097
- FG: 1.026
- IBU: 48
- ABV: 9.3%
- SRM: 14
- Učinkovitost drozganja 60%
- 4.4 kg Pale ale
- 0.7 kg Vienna ali Munich
- 0.5 kg Cara 30 ali 50
- 0.15kg Pšeničnega slada
- 0.4kg temnega sladkorja
- 80g Bobek
- 2 zavoja Safbrew T-58
- 5g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Ves slad drozgamo na 66°C za 90min.
Na 60 min dodamo 60g hmelj Bobek, na 10 minut dodamo 20g ostali hmelj Bobek in rjavi sladkor.
Fermentiramo 3 tedne na 20°C, pretočimo v sekundarni fermentor in pustimo ležati vsaj 3 do 6 mesecov na cca 18°C. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 3 mesece na sobni temperaturi.
Je treba za tale recept delati kvasni starter? OG je namreč precej visok, se bojim da mi ne bo sfermentiralo do konca, če bi dodal samo rehidriran suhi kvas.
Marko, dober opazek. Najbolje do uporabiš dva zavitka, smo tudi dopolnili na receptu.