Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Indijsko indijanski pale ale

Vsak ki se vsaj malo spozna na pivo je že kdaj izrekel: »jaz bi pa eno ipo«.Zakaj pa nebi naredili IPE? Za začetek nekaj klasičnega, vendar brutalnega!

Način: BIAB in Allgrain
Stil: American IPA

Specifikacije:

  • Količina: 30l
  • OG: 1.067
  • FG: 1.013
  • IBU: 67
  • ABV: 7,2%
  • SRM: 8
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 7.5 kg Pale ale
  • 0.5 kg Munich
  • 0.5 kg Cara 20
  • 60g Aurora
  • 160g cascade
  • 130g citra
  • Fermentis Safale US-05
  • 5 g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Drozganje: Slad najprej ustrezno zmeljemo in drozgamo na 65°C za 90min.

Hmeljenje:

  • 60g Aurora – na 60. minuti vretja
  • 30g Cascade – na 30. minuti vretja
  • 30g Cascade – na 20. minuti vretja
  • 30g Citra – na 5. minuti vrenja

Fermentacija:

14 dni z kvasom Safale US-05 na 20°C. Po končani fermentaciji dodamo za 6 dni 100g cascade in 100g citre Stekleničimo in nato zorimo v steklenici vsaj 2 tedna.

Pivo bo izredno grenko z močno alkoholno stopnjo in dokaj suho, tipično za pravo ipo. Za vse ki vam tako močno hmeljeno pivo ne paše, lahko količino hmelja zmanjšate. V samem receptu sem uporabil dva najbolj znana aromatična hmelja, ki bosta poskrbela za močne sadne arome (citrusi, mango, bezeg…). Le ta lahko poljubno zamenjamo s čim podobnim (Mosaic, Simcoe, Centennial…).

20150917_193458

4 komentarji

  • Jože pravi:

    Pozdravljeni,
    imam vprašanje glede dry hoppinga. Zanima me ali priporočate, da se po 14 dnevih fermentiranja, doda hmelj kar v primarni fermentor ali je bolje pivo pretočiti v drugo posodo oz fermentor, kjer bo manj usedlin in drugih nečistoč?
    Najlepša hvala za pomoč.
    Lep pozdrav,
    Jože

  • Grega pravi:

    Pozdravljeni!

    Zanima me kako je s sestavinami, če želim narediti manjšo količino pivo (npr. 20 kg)? Se te proporcionalno zmanjšajo ali obstaja kakšna posebna računica?

    Hvala in lep pozdrav!

    Grega

Komentiraj

Your email address will not be published.