Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako narediti svoje domače pivo? (3. del – Brew in a bag)

V kolikor še niste prebrali 1. zapisa in 2. zapisa o domačem pivovarstvo, vam toplo priporočamo, da se jih lotite pred tem.

V tokratnem zapisu bomo govorili o metodi BIAB (Brew in a bag), ki je način varjenja piva pri katerem relativno hitro in enostavno pridemo do domačega piva s celotnim postopkom – allgrain.

Pivska enolončnica

Glavna razlika, v kateri se ta način varjenja piva razlikuje od konvencionalnega allgrain postopka je, da se za celoten postopek varjenja uporablja samo ena posoda namesto treh.

Kaj potrebujemo?

Če predpostavljamo, da ste se že lotili kuhanja piva iz celovitega ekstrakta, kar vam toplo priporočamo, in da imate že vse potrebne potrebščine za ta način, potrebujemo poleg sestavin še večji lonec cca. 30l, veliko vrečo iz mrežastega materiala, ki je živilom prijazen in kuhinjski termometer.

Kakšen je postopek?

Drozganje

Lonec napolnimo z vodo, ki jo segrejemo do temperature navedene v določenem receptu, navadno okrog 72ºC, vstavimo mrežasto vrečo in vmešamo zdrobljen slad. Temperatura nam sedaj pade v območje, v katerem lahko encimi enostavno pridobivajo sladkor iz sladu, načeloma nekje med 60ºC in 72ºC.  Slad pustimo namočen v loncu okoli 75 minut. Priporočamo, da v tem času, ali lonec dobro prekrijete, z denimo nekaj toplimi odejami ali pa uporabite ogenj na minimalni moči, da bo manj toplotne izgube. Sedaj vrečo vzamemo iz lonca. Priporočamo tudi, da naredite podstavek iz dveh kuhalnic in pustite, da se preostala sladica izteče iz vreče v lonec. Sedaj imate dve možnosti, ali v lonec dolijete preostanek vode ali pa vrečo izpirate s toplo vodo (najbolje okrog 65ºC) in s tem pridobite še nekaj dragocene sladice (efektivnosti).

pivopis biab drozganje

Kuhanje

Vrečo odstavimo in sladico zavremo. Vremo eno uro in med tem dodajamo hmelj. Na začetku se dodaja hmelj za grenkobo in proti koncu za okus in aromo. Pivino čim hitreje ohladimo, pretočimo v fermentacijsko posodo, dodamo rehidriran kvas in pustimo da kvasovke v obdobju okoli dveh tednov naredijo svojo čarovnijo. Nato še dodamo sladkor za karbonizacijo in stekleničimo ponovno za minimalno dva tedna na sobni temperaturi.

Pivopis-BIAB-Kuhanje

Je BIAB prava izbira zame?

BIAB postopek se je v domačem pivovarstvu pojavil razmeroma pozno, nato pa se je razširil sunkovito. Ta postopek je precej priljubljen zaradi enostavnosti in hitre časovne izvedbe. Pri tem postopku je sicer nekaj slabosti, kjer prednjači slabša učinkovitost in več usedline v fementorju.

Za kuhanje po tem načinu seveda obstajajo recepti, ki jih lahko najdete na spletu. Nekaj pa smo jih pripravili tudi mi, najdete jih tukaj. Za boljše razumevanje BIAB metode si tudi preberite recept Nesramežljivega bledca – Pale ale.

V naslednjem zapisu pa vam bomo predstavili še postopek all-grain, ki je med domačimi pivovarji izjemno priljubljen, saj zahteva nekoliko večjo poglobljenost v pivovarstvo, obenem pa omogoča ogromno možnosti, da zvariti točno tako pivo, kot ga želite. Več o tem si preberite tukaj.

pivopis biab kozarec piva

Želite več informacij? Imate vprašanje? Kmalu bomo organizirali tečaj varjenja piva. Če se želite prijaviti, kliknite tukaj.

8 komentarjev

  • Valentin pravi:

    Ko pivino ohladite se posedejo na dno usedline (predvidevam beljakovine?), nato pretočite v fermentor tako da prefiltrirate, usedline ostanejo v loncu? Te usedline dajo mogoče čuden vonj pivu?

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!