Spodaj je prijeten in enostaven recept za uravnovešen stout z dodatkom karamele za bolj poln okus.
Ker obstaja veliko različnih stilov stouta, predlagamo da uporabite kvas Safale US-05 za bolj suho različico ali pa Safale S-04 za bolj polno pivo. Lahko uporabite tudi oba (50/50), da od obeh dobite nekaj prijetnih karakteristik.
Način: BIAB, Allgrain
Stil: Stout
Specifikacije:
- Količina: 25l
- OG: 1.056
- FG: 1.013
- IBU: 30
- ABV: 5.5%
- SRM: 42
- Učinkovitost drozganja 75%
Sestavine:
- 0.35kg Roasted Barley
- 0.45kg Chocolate
- 0.6kg Cara 50 ali 120
- 5kg Pale ale
- 65g Bobek
- Fermentis Safale US-05 ali
- Fermentis Safale S-04
- 3.5g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Ves slad drozgamo na 68°C za 90min.
Na 60 min dodamo ves hmelj.
Fermentiramo 3 tedne. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici vsaj 2 tedna.
Pozdravljeni!
Varil bom ”črnoroga”. Zanima me koliko je čas vretja in kdaj dodam ves hmelj. Ali je to 90 min vretja in dodam hmelj zadnjih 30 min?
Zdravo!
Praksa je, da se v pivovarskih receptura navaja čas obratno, torej začetek je 60 ali 90 minut in konec kuhanja 0 minut ali flameout.
Torej, ves hmelj dodaj ko pivina zavre in nato še vri 60 minut.
Si lahko malo bolj natančen pri sladih – kateri?
Roasted Barley …?
Chocolate … Mroost 900 / 1400 ?
Cara … 20 / 50 / 120 / 200 ?
Hvala in lp
Zdravo!
Ker je na trgu več dobaviteljev je lahko stopnja praženosti (in s tem jasno tudi označba barve) lahko različna. Naš namen je bil tudi da nismo tako specifični in s tem ne silimo v nakup dodatnih sladov.
Izkušnje imamo predvsem s sladi Castle Malting-a, kjer je Chocolate samo eden, kakor tudi Roasted. Pri karamelnih sladih pa je res več izbire.
Predlagamo Roasted – 1000-1300 EBC, Chocolate – 900 EBD in Cara 50 ali 120.
Tvoje vprašanje je popolnoma ne mestu, tako da bomo dopolnili recepte s bolj podrobnimi informacijami.
Hvala!
Lahko mogoče prosim, da narediš izvoz recepta iz BeerSmitha in objaviš datoteko. Marsikomu bi bilo potem tudi lažje kako stvar narediti / spremeniti :).
lp, B
BeerSmith ni edini program, ki se uporablja, je vsekakor največkrat uporabljen. Med drugimi ga avtor članka ne uporablja, tako da zaenkrat nimamo namena objavljati recepte v drugih oblikah.
S čim si pa pomagaš? Če imaš kakšno dobro izkušnjo, kar prosim povej :).
brewtoad.com in brewersfriend.com, začel sem s tem in nato se je kar obdržalo, BeerSmith mi enostavno ne leži.
Kaj pa mešanje kvasov 04 in 05 za stout? Zasledil sem namreč podatek, da ni pametno mešati različne vrste kvasa…
Praks za varjenje piva je več kot teorij. Uporaba več različnih sevov kvasovk vsekakor ni problem, to počnejo velike kakor manjše pivovarne. Potrebno pa je vedeti, da so lahko rezultati drugačni kot bi pričakovali, saj več kultur pomeni več spremenjlivk.
Kar sem želel doseči s tem je da dobimo končno gravitacijo med kvasom 04 (ki je zelo visoka) in 05 (ki je izredno nizka), ni prišla na čisto sredino, ampak kljub temu zelo blizu!
“3.5g/l Sladkorja za stekleničenje”
Zdravo, mene pa zanima, če to velja za dekstrozo, karbonizacijske tabletke ali je vrednost samo za sladkor in je potrebno količino dekstroze, sladkorja preračunati? Hvala!
Ne, to velja samo za gospodinjski sladkor. Vsak sladkor ima svojo energijsko vrednost, zato je potrebno preračunati, predlagam slednje spletno orodje:
https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/