Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Brezkompromisni Črnorog, stout

,

Spodaj je prijeten in enostaven recept za uravnovešen stout z dodatkom karamele za bolj poln okus.

Ker obstaja veliko različnih stilov stouta, predlagamo da uporabite kvas Safale US-05 za bolj suho različico ali pa Safale S-04 za bolj polno pivo. Lahko uporabite tudi oba (50/50), da od obeh dobite nekaj prijetnih karakteristik.

Način: BIAB, Allgrain
Stil: Stout

Specifikacije:

  • Količina: 25l
  • OG: 1.056
  • FG: 1.013
  • IBU: 30
  • ABV: 5.5%
  • SRM: 42
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  •  0.35kg Roasted Barley
  •  0.45kg Chocolate
  •  0.6kg Cara 50 ali 120
  • 5kg Pale ale
  •  65g Bobek
  • Fermentis Safale US-05 ali
  • Fermentis Safale S-04
  • 3.5g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:
Ves slad drozgamo na 68°C za 90min.
Na 60 min dodamo ves hmelj.
Fermentiramo 3 tedne. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici vsaj 2 tedna.

10 komentarjev

  • Zan pravi:

    Pozdravljeni!

    Varil bom ”črnoroga”. Zanima me koliko je čas vretja in kdaj dodam ves hmelj. Ali je to 90 min vretja in dodam hmelj zadnjih 30 min?

    • Davor MismasDavor Mismas pravi:

      Zdravo!

      Praksa je, da se v pivovarskih receptura navaja čas obratno, torej začetek je 60 ali 90 minut in konec kuhanja 0 minut ali flameout.

      Torej, ves hmelj dodaj ko pivina zavre in nato še vri 60 minut.

  • Bolfenk pravi:

    Si lahko malo bolj natančen pri sladih – kateri?

    Roasted Barley …?
    Chocolate … Mroost 900 / 1400 ?
    Cara … 20 / 50 / 120 / 200 ?

    Hvala in lp

    • Davor MismasDavor Mismas pravi:

      Zdravo!

      Ker je na trgu več dobaviteljev je lahko stopnja praženosti (in s tem jasno tudi označba barve) lahko različna. Naš namen je bil tudi da nismo tako specifični in s tem ne silimo v nakup dodatnih sladov.

      Izkušnje imamo predvsem s sladi Castle Malting-a, kjer je Chocolate samo eden, kakor tudi Roasted. Pri karamelnih sladih pa je res več izbire.

      Predlagamo Roasted – 1000-1300 EBC, Chocolate – 900 EBD in Cara 50 ali 120.

      Tvoje vprašanje je popolnoma ne mestu, tako da bomo dopolnili recepte s bolj podrobnimi informacijami.

  • Bolfenk pravi:

    Hvala!

    Lahko mogoče prosim, da narediš izvoz recepta iz BeerSmitha in objaviš datoteko. Marsikomu bi bilo potem tudi lažje kako stvar narediti / spremeniti :).

    lp, B

  • sazihno pravi:

    Kaj pa mešanje kvasov 04 in 05 za stout? Zasledil sem namreč podatek, da ni pametno mešati različne vrste kvasa…

    • Davor MismasDavor Mismas pravi:

      Praks za varjenje piva je več kot teorij. Uporaba več različnih sevov kvasovk vsekakor ni problem, to počnejo velike kakor manjše pivovarne. Potrebno pa je vedeti, da so lahko rezultati drugačni kot bi pričakovali, saj več kultur pomeni več spremenjlivk.

      Kar sem želel doseči s tem je da dobimo končno gravitacijo med kvasom 04 (ki je zelo visoka) in 05 (ki je izredno nizka), ni prišla na čisto sredino, ampak kljub temu zelo blizu!

Komentiraj

Your email address will not be published.