Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

American IPA / Ameriška IPA

Močneje hmeljena, grenkejša in močnejša izvedenka American Pale Ale stila, ki predstavlja moderno ameriško pivo, za katerega so značilni močno aromatični hmelji novega sveta. Veliko verzij je hladno hmeljanih za še več arom.

Tehnične lastnosti

American IPA

Organoleptika

V nosu nas takoj pozdravijo arome hmeljev in hmeljnih smol, kot so citrusi, mango, breskev, borovci, tropsko sadje, melona in tako dalje. Travnate arome bi morale biti minimalne, saj so nezaželjene. Sladne arome so skrite daleč v ozadju, če se jim sploh uspe prebiti mimo hmelja. V močnejših izvedenkah stila je moč vonjati tudi rahel alkohol. Barvni spekter zavzema vrednosti jantarnih barv, telo zna biti rahlo motno, pena pa je bela, srednje velika in dobro obstojna. Aroma se mora lepo preslikati v okus, kjer nekoliko bolj do izraza pride tudi slad z nežnimi karamelnimi in kruhastimi okusi. Grenkoba je srednje visoka do visoka, kar naredi stil suh, karbonizacija je srednja, po grlu pa lahko občutimo tudi nekaj alkoholne topline.

Hvala pivovarni Anchor, za prvo inačico tega piva, ki so ga zvarili leta 1975 s hmeljem Cascade.

Komentar

Stil izvira iz angleške inačice, kateri so ameriški pivovarji dodali ogromne količine aromatičnih hmeljev. Stil velja tudi za trenutno najbolj priljubljenega med ljubitelji craft revolucije, ki je v dobršni meri tudi zakuhal razcvet craft pivovarstva po svetu.

pivopis domače pivo

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!